watertalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Welk beroep past bij mij?

Het kiezen van een beroep kan lastig zijn. Daarom bieden we je uitgebreide informatie over een beroep. Om een goed beeld te krijgen van een beroep is het belangrijk dat je weet wat het inhoud .Voor meer inzicht in de toekomstmogelijkheden van dit beroep kijk je hier.

Introductie

Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor een aantal klanten van je bedrijf of organisatie. Je denkt met deze klanten (‘accounts’) mee en investeert op allerlei manieren in hen. Vaak word je daarbij ondersteund door een account team.
Zo geef je aan je klanten advies over hoe zij bijvoorbeeld hun prestaties kunnen verbeteren of kosten kunnen besparen, zonder dat de verkoop van een bepaald product of dienst uit jouw bedrijf daar direct bij ter sprake komt. Je vindt accountmanagers in bijna alle sectoren en branches van de maatschappij.Je bent meestal verantwoordelijk voor de verkoop van een aantal producten of diensten. Om deze aan de man te brengen, ken je alle eigenschappen en kenmerken van de producten of diensten van je bedrijf. Je houdt je kennis op peil door bijvoorbeeld de markt goed in de gaten te houden, nieuwe ontwikkelingen op te sporen, of een vakgerichte cursus te volgen. Je kunt zo je account (klant) uitgebreid voorlichten en van een goed onderbouwd advies voorzien.

Echter, niet alle accountmanagers zitten in de verkoop. Een accountmanager van bijvoorbeeld een verzekeringsbedrijf behandelt claims van klanten en onderzoekt of deze geaccepteerd mogen worden. Zijn taak is dus niet zozeer verkopen, maar ervoor zorgen dat zijn bedrijf meer omzet draait door het afwijzen van ongeldige schadeclaims.

In tegenstelling tot een verkoper houd je als accountmanager het traject rond de verkoop van a tot z bij. Dat betekent dat je je vooral richt op de nazorg rond de klant. Nadat iemand klant is geworden van je bedrijf, onderzoek je namelijk voortdurend hoe je hem (eventueel in gewijzigde of verbeterde vorm) opnieuw van dienst kunt zijn en hoe je zijn klantaandeel kunt verhogen. Heb je het vermoeden dat een klant ontevreden is, bijvoorbeeld omdat hij minder bestelt dan gewoonlijk, dan bel je hem op en vraag je of er klachten zijn.

Terug naar boven

Opleiding, bedrijf en vacature?

Jij vindt dit beroep interessant? Bekijk dan welke opleiding of training je kunt volgen om in dit beroep aan de slag te kunnen.
Het is belangrijk om te weten wat de loopbaanmogelijkheden zijn van een beroep. Bekijk bij welk bedrijf je welkom bent en waar actuele vacatures zijn zodat je direct kunt solliciteren.

Interessante werkgevers