watertalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Vliegtuigje meet hoogtes in Rotterdam

15 februari 2016
Categorieën: Algemeen, Haven

Rotterdam laat in de komende tijd hoogtemetingen verrichten doen met een vliegtuigje. Elke twee jaar wordt met een laserscanner in korte tijd en met grote nauwkeurigheid het hoogtebestand van de gemeente in kaart gebracht.

Het vliegtuigje doet de metingen vanaf 450 meter hoogte. In totaal zijn er 40 vlieguren nodig. Het is afhankelijk van het weer wanneer er gevlogen kan worden. Daarom is er een periode van ruim twee maanden uitgetrokken.

De hoogtemetingen vinden plaats boven stedelijk gebied en boven de haven. In de stad gaat het om 30 metingen per vierkante meter en boven de haven 15 metingen per vierkante kilometer. Elk ‘hoogtepuntje’ heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 4 centimeter.

De resultaten van de hoogtemetingen worden door de gemeente gebruikt bij het ontwikkelen van de stad en het havengebied.

Zo laten de metingen bijvoorbeeld zien hoe het regenwater wegstroomt, waar het wordt opgenomen of wordt vastgehouden door het aanwezige groen. Hierop kan de capaciteit van het riool worden afgestemd.

Daarnaast bieden de metingen veel informatie voor het beheer van wegen, water en groen door Stadsbeheer.

Het vliegtuigje vliegt alleen overdag tussen 08.00 en 18.00 uur. Daarmee wordt eventuele geluidsoverlast zoveel mogelijk voorkomen.
Twee jaar geleden werden er ook hoogtemetingen gedaan en toen heeft de gemeente geen klachten ontvangen.


Bron: Gemeente Rotterdam