watertalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Energie start-ups winnen investering van 50.000 euro

1 juli 2016
Categorieën: Algemeen, Economie

Clean Tech Aviation, Energie Company, Envitron, Gridcorn en Synext zijn uitgeroepen tot winnaars van Startup Fast Track 2016, een ondersteuningsprogramma voor beginnende energie-ondernemers met groot toekomstpotentieel. De ondernemers krijgen met hun overwinning een investering van elk 10.000 euro toegekend.

Synext ontwikkelt een systeem om industriële restwarmte te gebruiken die nu vaak onbenut blijft, zoals stoom tussen 100 en 160 graden Celsius, door een verbeterd atmosferische stoommachine-principe. Door afkoeling van stoom wordt de energie die vrijkomt omgezet in mechanische en daarna in elektrische energie.


Clean Tech Aviation ontwikkelt brandstofinjectie en past vliegtuigmotoren aan voor gebruik van LNG-brandstof (vloeibaar aardgas).  Een testinstallatie voor dergelijke systemen wordt gerealiseerd op EnTranCe. Met LNG als brandstof stoten vliegtuigen veel minder CO2 uit en geen NOX en SOX, terwijl de actieradius geen beperkingen heeft.


Energie Company ontwikkelt en produceert een kleinschalig vergistingssysteem. Dit systeem vergist keukenafval en produceert vervolgens elektriciteit met een speciale brandstofcel. Door keukenafval direct te verwerken ter plekke van grotere (industriële of professionele) keukens is afvoer, vervoer en verwerking van dit afval niet meer nodig.


Envitron ontwikkelt een energie monitoring- en beheersysteem en een app voor recreatieve toepassingen (boten, campers). Energieopwekking d.m.v. wind, zon, sleepgenerator, regeneratie van de schroef, het energiegebruik (apparatuur) en de lading van het accusysteem worden nauwkeurig middels sensoren gevolgd zodat de gebruiker het energiebeheer optimaal kan regelen.


Gridcorn ontwikkelt een nieuwe bouwsteen voor onder andere de woningbouw, gemaakt van gerecycled glas met een speciale bio-binder. In vergelijking met de standaard baksteen heeft deze bouwsteen een lage CO2 footprint. Bovendien is het bouwmateriaal lichter, goed isolerend, sterker en aardbevingsbestendiger dan een traditionele bouwsteen.


Stimuleren, versnellen en realiseren
Startup Fast Track is een initiatief van Energy Academy Europe en energiebedrijf Engie in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en provincie Groningen. Het programma richt zich op het stimuleren, versnellen en realiseren van starters die impact hebben op de energietransitie.


De energie-startups zijn met het winnen van de prijs ook uitgenodigd om mee te doen aan het tweede deel van het accelerator-programma Startup Fast Track. In dit deel kunnen ze hun bedrijf in korte tijd een versnelde start geven met hulp van coaches uit allerlei vakgebieden.


Bron: DuurzaamGeproduceerd.nl