watertalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

Opsteker voor Schiphol: luchthaven is 'tweede luchtvaartknooppunt ter wereld'

19 juli 2016
Categorieën: Algemeen, Economie

Schiphol is uitgegroeid tot het tweede luchtvaartknooppunt ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van de Airport Council International (ACI), de wereldwijde organisatie van luchthavens. Na Frankfurt heeft de Nederlandse luchthaven het grootste aantal directe vluchten per week: 4633. In passagiersaantallen streefde Schiphol de Duitse luchthaven zelfs voorbij.

De uitkomst is een opsteker voor Schiphol. Beleidsmakers maken zich zorgen over de positie van de Nederlandse luchthaven als internationaal luchtvaartknooppunt, nu thuismaatschappij KLM al enige tijd worstelt met de groeiende concurrentie van goedkopere luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en EasyJet en nieuwkomers uit Turkije en de Perzische Golf, zoals Turkish Airlines, Emirates en Etihad.

KLM

De Nederlandse politiek vreest dat een verzwakking van KLM zal leiden tot aantasting van het internationale bestemmingennetwerk van Schiphol. Het netwerk is belangrijk om Nederland aantrekkelijk te houden voor buitenlandse bedrijven, zo is de gedachte.

De zorgen lijken onterecht. Het aantal passagiers op Schiphol steeg in de eerste zes maanden met 9,9% naar 29,7 miljoen, zo werd vorige week bekend. In totaal verwacht Schiphol dit jaar 63 miljoen passagiers te ontvangen, een record.

Niet iedereen is enthousiast over de aanhoudende groei van Schiphol. Eerder deze maand bekritiseerde de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) het streven van het kabinet om de luchthaven verder in volume te laten groeien. Volgens het adviescollege genereren extra vluchten op een al druk bevlogen bestemming nauwelijks extra economische activiteit.

Bron: Financieel Dagblad