watertalent.nlinfratalent.eucitytalent.nlVacature plaatsen

ProRail verdubbelt spoorbanen bij Schiphol

9 augustus 2016
Categorieën: Algemeen, Economie, Logistiek

ProRail legde een spoortraject tussen Amsterdam en Schiphol maar liefst negen dagen grotendeels stil: van 1 tot en met 9 augustus verdubbelde de spoorbeheerder het spoor vanaf de Riekerpolder-aansluiting (tussen Amsterdam Lelylaan en Amsterdam Zuid) tot het spoorviaduct bij Duivendrecht. Over een totale lengte van 8 km zijn er twee sporen bijgekomen.

ProRail verwijderde meteen een aantal wissels. ‘We saneren op dit stuk circa twintig wissels en houden dan zo’n vijftien wissels over’, aldus Christiaan Caan, alliantiemanager bij ProRail. Caan ziet toe op de samenwerking tussen ProRail en aannemer BAM, een samenwerking die in de vorm van een alliantie is opgesteld. Dit houdt in dat beide partijen voor 50 % verantwoordelijk zijn voor ontwerp, omgevingsmanagement en bouwmanagement en ook beide voor de helft de risico’s dragen.

Het saneren van wissels valt in de landelijke strategie van ProRail: ze zijn relatief storingsgevoelig, waardoor het saneren van wissels het aantal treinvertragingen doet afnemen, vertelt ProRail-directeur Pier Eringa. ‘Ik heb eerder bij de politie gewerkt en daar heb je te maken met recidivisten. Bij ProRail heb je wat betreft wisselstoringen ook recidivisten. Die pakken we nu meteen aan.’ De spoorverdubbeling moet ertoe leiden dat NS op termijn ook hier spoorboekloos kan rijden, met om de tien minuten een trein, in beide richtingen.


Lees hier het volledige artikel.

(foto: Gerrit Serne)

Bron: Technisch Weekblad